Den interna navigering på din webbplats är av stor vikt för hur dina undersidor kommer placera sig i Google.
Jim Westergren har utvecklat Domainstats, en grym tjänst inom SEO där du kan se inlänkar med mera.
En navigering baserad på en meny som består av en lista med vanliga länkar med ul
och där CSS sedan används för att få till något snyggt som till exempel knappar och liknande är att ett väldigt bra sätt både för SEO och användarvänlighet.
I själva texten är det en god rekommendation att länka till relevanta undersidor både för läsare och sökmotorer. Det finns teorier att Google värderar sådana interna länkar högre än en intern länk som är del av en meny.
Rullgardinsmenyer med HTML-elementet select
ska inte användas eftersom det ger stora svårigheter både för sökmotorer och för användarvänlighet att följa länkarna.
Om det lämpar sig för webbplatsen är det en bra idé att använda sig av "brödsmulor" vilket är ett sätt att visa hierarkin uppe till vänster med till exempel pilar eller symbolen ">" och där varje sektion är en länk till den sektionen.
Här ett exempel från en tråd på ett forum:
Det har blivit ganska populärt på till exempel bloggar att märka (tagga) sina inlägg med utvalda ord och nederst i sitt inlägg visa upp dessa ord och där orden är länkade till andra artiklarna markerade med samma ord.
Länkar till sådana taggar bör ha attributet rel="tag"
, i alla fall enligt specifikationen för HTML 5. 1
Det kan även vara en god idé att använda nofollow på dessa länkar om du till exempel skriver många ord och rel
-attributet skulle då i så fall se ut rel="tag nofollow"
.
Ett taggmoln är ett sätt att visa upp alla sina taggar och genom att visa olika storlek, fetstil osv visa de taggar som är mest använda. Dessa brukar vara väldigt många länkar och en god idé är att använda sig av nofollow
enligt ovan eller helt enkelt visa taggmolnet (som inte brukar vara en viktig del i navigering) genom javascript.
Kan du inte nå alla undersidor genom ett klick från startsidan så bör du enligt mig använda dig av en webbkarta som en del av navigering. Läs mer på faktabladet Webbkarta.
Navigering med hjälp av ramar eller Flash ska undvikas helt och hållet. Läs mer om ramar på faktabladet Struktur och om Flash på faktabladet Flash.
Det finns fall där en stor mängd av placerade interna länkar (över 40) med utvalda ankartexter längst ner på sidorna resulterade i straff från Google.
Som en ny tråd i sektionen Allmän SEO-info.